Friss kutatás: a Fidesz az alacsony iskolázottságúak, az ellenzék a tanultabb réteg körében erősödött

Ország

Szinte fej-fej mellett a fideszes és az ellenzéki lista – derül ki a Závecz Research legújabb közvélemény-kutatásából.

A hvg.hu által ismertetett eredmények szerint a Fidesz több mint 300 ezer támogatót szerzett novemberben, míg az ellenzék csak fele ennyit.

Míg októberben 34 százalékon állt a kormánypárt a teljes népességen belül, ez az arány most 37 százalékos. Második a DK 13, harmadik a Jobbik 9 százalékkal. A Jobbik tábora apránként fogy – jegyzik meg a kutatásban.

Az MSZP változatlanul 6 százalékot ér el a teljes választói körben, a Momentum pedig elmozdult a 4 százalékos mélypontjáról: jelenleg 5 százalékon állnak. Négy pártnak, az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi hazánknak és a Kétfarkú Kutyapártnak 2 százalékos a támogatottsága.

A kormánypártok listáját októberben 35 százalék támogatta, most viszont már 39 százalék – 300 ezer fővel bővült a táboruk.

Az átlagosnál jóval nagyobb arányban erősítettek a kormánypártok a legfeljebb alapfokú végzettségűek és a falvakban élők körében: 8, illetve 9 százalékponttal.

Az ellenzéki összefogás eközben 39-ről 41 százalékra erősödött.

A 150 ezer új ellenzéki szavazók döntően az érettségizettek és diplomások, valamint a városlakók köréből került ki.

A választáson részvételüket biztosra ígérő, és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük