206 millió forintért semmisít meg a kormány lejárt PCR-teszteket

Ország
Koronavírus

Nagyságrendileg 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt tesztet selejtez le az állam – állítja megbízható forrásokra hivatkozva a Jelen.

Tavaly, a kapkodó és átláthatatlan kormányzati beszerzések alatt nem csak lélegeztetőgépeket vásárolt nagy mennyiségben a kormány, hanem PCR-teszteket is. Majd nem végeztek elég tesztet.

Az Országos Kórház Főigazgatóság különböző típusú PCR-tesztek megsemmisítését rendelte el. A munkát a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi.

A Fosun típusú tesztből – ennek darabja 6070 forint volt – 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. Ezek idén március végén, április elején jártak le. A Clinomics termékéből 161 millió forintért vett, ennek darabára 2593 forintba volt és 2021. április 20-án jártak le. A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is – ennek darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam, azaz a magyar adófizetők.

A Maccura-k is idén tavasszal, azaz április 7 és 13 között jártak le. Éppen, amikor a harmadik hullám tombolt az országban. Ezek a tesztek végzik most a kukában.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a közérdekű adatigénylés határidejének lejártát megelőző napon a következőket válaszolta:

Az 1., 2. és 3. kérdés tekintetében az Állami Egészségügyi Tartalékra, annak mennyiségére és összegére vonatkozó adatok ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék. Erre tekintettel az Info tv. 27. § (5) és (6) bekezdése alapján az 1., 2. és 3. kérdésre az adatkérelmét elutasítjuk.

A lap megbízható forrása által megerősített információ szerint a SEPTOX Kft. darabonként 206 forintért semmisíti meg a kidobásra ítélt teszteket.

Tehát megsemmisítenek közel ötmilliárd forint értékben vásárolt tesztet, a megsemmisítésre pedig 206 millió forintot költenek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük