“Lopás helyett focit, soha többé Felcsútot!” – itt a Momentum futballprogramja

Ország

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Vadász Gábor, a Momentum szakpolitikusa, Facebook-videóban mutatták be pártjuk labdarúgáspoltikai programját.

A videó részben a rendszerszintű lopás szimbólumánál, a felcsúti stadion mellett, sőt, biztonsági őrök hiányában részben a stadionon belül készült.

“Lopás helyett foci!”

– szögezi le a videó legelején Fekete-Győr András, amikor arról beszél, hogy miért kell egy miniszterelnök-jelöltnek a labdarúgásról beszélnie.

“Elegem van abból, hogy a Fidesz kisajátította magának a témát és hogy ellenzékiként rosszul kell éreznem magam, ha szeretem a focit és szurkolok a magyar foci sikereiért.”

– mondta a Momentum miniszterelnök-jelöltje.

Fekete-Győr András hozzátette: “Politikusként választ kell adnom arra, hogy hogyan lesz a foci sikeres úgy, hogy nem lesz telepumpálva a mi pénzünkkel és nem lesz szétlopva a rendszer. Amit szeretsz, azt nem lopod szét!”

“A magyar foci a magyar nemzeti kultúra része. Ezért mi abban vagyunk érdekeltek, hogy átlátható és nemzetközileg is versenyképes magyar focink legyen, amire mindannyian büszkék tudunk lenni.” – folytatta a Momentum politikusa.

A továbbiakban Vadász Gábor, közgazdász, gazdaságelemző és akkreditált UEFA edző, beszélt a Momentum labdarúgás programjáról. “Mi abból indulunk ki, hogy közpénzt csak közcélra lehet költeni. Mivel a futball fejlődése közcél, ezért kell erre is közpénzt költeni. Szakítanunk kell a Fidesz futballpolitikájával, de a 2010-et megelőző gyakorlathoz sem térhetünk vissza.” – mondta a párt szakpolitikusa.

A Momentum legfontosabb szakpolitikai változtatásai az alábbiak:

A TAO-nál hatékonyabb támogatási rendszer felállítása: A jelenlegi TAO az intézményesített lopást, a túlárazott szerződéseket és az átláthatatlan gazdálkodást testesíti meg. Mivel a magánszektorból jövő támogatásokról politkusok döntenek, így semmi nem ösztönzi a cégeket arra, hogy valóban olyan egyesületet támogassanak, ahol ezek a pénzek hatékonyan lennének felhasználva. Sok országban ez akorrupció definíciója, nálunk ez a lopás alapja.

Szakmai alapokra helyezzük az állami támogatásokat: Az állami támogatásokat is haveri alapon osztják szét a sportklubok között. AZ összegek jelentős része fideszes oligarchák NB1-es klubjainál landoltak, amik így nem voltak rákényszerítve a piaci gazdálkodásra. Azonban a kisebb kluboknál valós segítséget jelentett a támogatás, tehát a teljes forráselvonás nem lehet cél. Az államnak átláthatóbban, szigorúbb ellenőrzés mellett kell ellátnia támogatással a futball hátországát.

Kizárjuk a politikusokat a magyar sportklubokból: Törvénybe iktatjuk, hogy azok a sportklubok, amelyek vezetői, vagy tulajdonosai között aktív politikusok, vagy politikai pártok vezetői vannak nem részesülhetnek állami támogatásból.

Létrehozzuk a Futballfejlesztési Alapot: Ebbe az alapba különítjük el a társasági adóbevételek egy meghatározott részét, amelyet az adott évben kisebb egyesületek fejlesztésére és fiatal tehetségek képzésére fordítunk. Így olcsóbban és hatékonyabban fejleszthetjük a magyar focit. Az MLSZ produktivitási indexének alkalmazásával pedig egy valódi ösztönzőt viszünk a rendszerbe. A finanszírozási rendszernek legalább ugyanolyan fontos része lesz a társadalmi mobilitás elősegítése és a szabadidősport támogatása is.

Az állami támogatásokra is kiterjesztjük az EKR-t (Elektronikus Kérelmi Rendszer): Kulcskérdés, hogy hogyan ellenőrizzük a közpénzek felhasználását. Egy szigorúbb és hatékonyabb ellenőrzési rendszerrel átláthatóbban és racionálisabban lehetne felhasználni ezeket az összegeket. Továbbá teljesen nyilvánossá tesszük az EKR-t. Az új rendszerrel a számlák megléte, szabályossága és tartalma is teljesen nyilvános lesz. Kereshető adatbázis, összehasonlítható költségtételek és transzparencia.

Felállítjuk a Szövetség Ellenőrzési Osztály Rendszerét: Az MLSZ feladata lesz, hogy feldolgozza és ellenőrizze az EKR-be feltöltött számlákat. Erre egy önálló, dedikált részleget fognak létrehozni és működtetni. Mivel az újfajta ellenőrzési rendszer magasabb költségekkel jár, ezért a Futballfejlesztési Alap 1%-át ennek az osztálynak a működtetésére fordítjuk.

“Mi egy olyan támogatói közeget fogunk létrehozni, ahol a Dárdai-féle tehetséggondozási programot nem a fiókba rakjuk, hanem megvalósítjuk. Soha többé Felcsútot!”

– zárták a videót a Momentum politikusai.

További részleteket a Momentum labdarúgáspolitikai programjáról ITT találhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük