Gondozói nevelik a Debreceni Állatkert legkisebb zászlósfarkú kolobuszát

Helyi hírek

Április 2-án, húsvét vasárnap újabb egészséges utóddal gyarapodott a cívisvárosi intézmény zászlósfarkú kolobuszainak csapata. A 170 napos vemhességet követően világra jött kis nőstény érkezésével járó öröm szomorúsággal vegyes, mivel édesanyja az ellés utáni napokban elpusztult. Szerencsére azonban tapasztalt gondozóinak sikerült átvenniük a szülők szerepét, így jelenleg ők nevelik a Teodózia névre keresztelt apróságot, akit – hasonlóan egy csecsemőhöz – 2,5-3 óránként tejpótló tápszerrel etetnek, majd büfiztetnek, és rendszeresen tisztába is tesznek. A faj utódai 4-6 hetes korukban kóstolják meg először a szilárd táplálékot, így ő is a napokban ismerkedik majd meg a lombbal és zöldségfélékkel. A kezdetektől fogva szépen gyarapodik, jelenleg a fél kilogramm körüli születési súlya másfélszeresét nyomja.

Fontos azonban, hogy Teodóziát szeretnék minél hamarabb visszaszoktatni a kolobuszcsapatba, így a fajtársakkal való szocializáció érdekében csak a minimálisan szükséges emberi érintkezéssel nevelik, és vizuális kontaktus biztosításával már most igyekeznek fokozatosan megismertetni társaival, köztük apjával és testvéreivel. A csapat reakciói egyelőre biztatóak, különösen mivel a találkozáskor már a fajra jellemző, felismerést jelző hangot is hallatják.

Az egyelőre a kulisszák mögött nevelkedő Teodóziával a remények szerint tehát hamarosan a kolobuszcsapat körében találkozhat majd a nagyközönség. Addig is – noha remek pótszülői kezekben van – az apróság várja az önzetlen állatkerti nevelőszülők jelentkezését, akik jelképes örökbefogadással támogatnák jólétét. Az intézmény továbbá évek óta rész vesz a Jane Goodall Intézet Passzold vissza, tesó! elnevezésű használt mobiltelefon-visszagyűjtő kezdeményezésében, amelynek célja, hogy a feleslegessé vált eszközökből kinyert anyagok újrahasznosításával védje a bányászattól a számos fenyegetett főemlősnek, többek között a zászlósfarkú kolobuszoknak is otthont adó Kongó-medencét. Így Teodózia vadon élő rokonain is segíthetünk, ha leadjuk már nem használt készülékünket az intézmény bejáratánál kihelyezett gyűjtőponton.

Dr. Nagy Gergely Sándor
Ügyvezető igazgató

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük