“Öt új játszóteret is építhettünk volna Debrecenben”

Helyi hírek

Papp László, Debrecen polgármestere 2019-ben meghirdette a TeSzedd! De inkább ne dobd el! akciót. Ennek az akciónak az elindítása óta összességében több, mint 3046 tonna illegálisan kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze a városban, és 68 millió forintot fordítottak erre a célra az elmúlt 2 évben.
2020 végén csatlakoztunk a Tisztítsuk meg az országot! programhoz, melynek során 19 millió forintból 9 helyszínről 446 tonna illegális hulladékot szállítottunk el – számolt be a végzett munkáról Balázs Ákos alpolgármester a program utolsó állomásán, a Vincellér utcai kiserdőnél.

Mint hangsúlyozta, az itt talált, illegálisan lerakott hulladék ingyenesen elhelyezhető lett volna az AKSD Kft. István úti hulladékudvarában, ami innen mintegy 500 méternyire található.

Tehát azok, akik itt illegálisan elhelyezték, ugyanilyen lendülettel oda is elvihették volna ezt a szemetet. 2019 óta illegális hulladéklerakók felszámolására összesen 68 millió forintot kellett fordítania a városnak. Ebből sokkal szívesebben építettünk volna öt új játszóteret a debreceni családoknak

– mondta el Balázs Ákos, aki köszönetet mondott azoknak, akik vigyáznak Debrecen tisztaságára, akik viszont nem vigyáznak, azok ne „szemétkedjenek”, hanem vigyék a hulladékudvarba.

A Kormány tavaly indította el a Tisztítsuk meg az országot! programot, amelynek keretében civil szervezetek, önkormányzatok és egyházak pályázhatnak illegális hulladéklerakók felszámolására fordítható vissza nem térítendő forrásra.

Azt szeretnénk üzenni ezzel az akcióval a debrecenieknek, hogy legyenek a partnereink és hívjuk fel egymás figyelmét arra, hogy a hulladékot ne környezetkárosító módon helyezzék el egyesek, hanem az AKSD-hez vigyék el a szemetet a hulladékudvarba, ahol ingyenesen leadhatják.

A város lakóinak pozitív hozzáállása nélkül minden erőfeszítés hiábavaló munka, minden anyagi ráfordítás hasztalan. Vigyázzunk együtt Debrecen természeti értékeire! – emelte ki Pósán László országgyűlési képviselő, aki többek közt arról is szót ejtett, hogy zajlik az a jogalkotási előkészítő munka annak érdekében, hogy ezekkel az eszközökkel is visszaszorítsák az illegális szemétlerakást. Ennek egyik fontos eleme az, hogy illegális szemétlerakás – ami egy nagyon kirívó, akár az egészséget is veszélyeztető, önző, közösségellenes magatartás – az eddigi szabálysértés helyett bűncselekménynek minősülne. A meglévő szemetes területeket meg kell tisztítani. Ezt a célt szolgálják a Tisztítsuk meg az országot! programhoz rendelt források – mondta az országgyűlési képviselő.

Az AKSD Kft. István út 138. alatti telephelyén – meghatározott mennyiségű szemetet – minden debreceni ingyenesen elhelyezhet. A hulladékudvar a lakosok rendelkezésére áll hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 8.00 és18.00 óra között, míg szombaton 6.30 és 12.30 óra között. Szerdán és vasárnap zárva tart.

Fotó: Miskolczi János

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük