Népszerű a diákok körében a Debreceni Egyetem gyakorlati képzése

Egyetem Helyi hírek

Ebben a félévben is meghirdette a CAM rendszerek megismerésére irányuló, gyakorlatorientált tantárgyát a tavalyi sikeres, első kurzus után a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Manz Hungary Kft. – derül ki a Debreceni Egyetem közleményéből.

A járványhelyzet miatt egyelőre online zajló képzésre idén már 58 alapszakos gépészmérnök-hallgató jelentkezett, közülük a duális formában tanulók a 7 félév során tanulmányaikat felerészben a vállalatnál töltik.

A Debreceni Egyetem  Műszaki Karának nappali- és levelező, alap- és mester gépészmérnöki képzésein összesen mintegy 1000 hallgató tanul. A Manz Hungary a nappali gépészmérnöki alapszak CAM rendszerek című tárgy gyakorlati oktatását vállalta, amely – az előző félév tapasztalatai alapján – népszerű a diákok körében.

– A Műszaki Kar a gépészmérnöki duális képzésben jelenleg több mint 20 vállalattal – köztük 2015 óta a Manz Hungary Gépgyártó Kft.-vel – működik együtt, és ez a szám a növekvő céges érdeklődés miatt folyamatosan emelkedik – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Mankovits Tamás.

A DE MK Gépészmérnöki Tanszékének vezetője hangsúlyozta: a duális képzés valamennyi érintett – hallgató, egyetem és közreműködő cég – számára előnyöket nyújt, hiszen a diákok a szerzett gyakorlat révén biztos munkára számíthatnak, a vállalat pedig a hallgatókkal tervezni tud a végzést követően, hiszen azonnal felelősségteljes mérnöki feladatot bízhatnak rájuk a már ismert környezetben.

– Az EdgeCAM szoftvert több éve használjuk az egyetem, de úgy vélem, hogy a szoftver oktatása még autentikusabb egy olyan tapasztalt mérnöktől, akinek ez a mindennapi szakmai tevékenysége – tette hozzá a tanszékvezető.

– A pozitív visszajelzések, az élénk hallgatói érdeklődés arra sarkallta a céget, hogy folytassák az oktatást, így a második félévben is meghirdették a CAM rendszerek kurzust, amelyen a gépészmérnök-hallgatók elméleti és gyakorlati órákon sajátíthatják el az EdgeCam szoftverrel történő számítógépes gyártástervezés komplex folyamatait.

Cégünk tapasztalt kollégái minden olyan tudással felvértezik a hallgatókat, amely alkalmassá teszi őket arra a későbbiek során, hogy önállóan részt vegyenek a gyártásban – fogalmazott Juhász Csaba ügyvezető igazgató.

A Manz Hungary Gépgyártó Kft-t 2004-ben alapították Debrecenben, a gyártóegység 2007-ben épült meg a Határ úti Ipari Park területén a német Manz AG 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalataként. A cég fontos tényezője az európai és világpiacnak egyaránt. Fő profiljuk a kis- és nagyalkatrészek, komplett szerelt egységek, valamint a hegesztett szerkezetek elkészítése. Modern gyártási megoldásaikkal hatékony, gyors és precíz megmunkálást kínálnak.

A közös képzésben jelenleg résztvevő hallgatók 2022 januárjában, a sikeres államvizsgát követően gépészmérnök oklevelet szereznek, amellyel az ipar teljes vertikumában, de elsősorban a gép- és járműipar területén tudnak elhelyezkedni.

Forrás: unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük