Többtucatnyi országot levesz a vörös listáról a brit kormány

Európa

Többtucatnyi országot levesz a jövő héten a brit kormány a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös listájáról.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kell vonulniuk.

E szállodai karantén fejenkénti költsége 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.
Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban csütörtök este a Twitter portálon bejelentette, hogy jövő hétfőtől 47 ország lekerül a vörös listáról, amelyen így csak hét ország marad. A szaktárca nem sokkal később ismertetett részletes tájékoztatása alapján a vörös listáról október 11-én, brit idő szerint hajnali 4 órakor lekerülő országok között van mások mellett Afganisztán, Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Mexikó, Kuba, Georgia, Indonézia, Montenegró, Dél-Afrika és Thaiföld.

A vörös listán hétfőtől így csak Kolumbia, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Haiti, Panama, Peru és Venezuela marad.
A brit kormány csütörtök este bejelentette azt is, hogy 37 újabb ország oltási programját ismeri el. Ez azt jelenti, hogy azoknak az utazóknak, akik ezekben az országokban megkapták a koronavírus elleni oltás teljes dózisát, csak angliai érkezésük után kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük, indulásuk előtt nem. E 37 ország és terület közé tartozik Brazília, India, Pakisztán, Hongkong, Dél-Afrika és Törökország.
A brit kormány egymás után oldja fel a nemzetközi utazásra a koronavírus-járvány megfékezésének céljával korábban elrendelt szigorú korlátozásokat.

A londoni külügyminisztérium a héten 32 országot levett azoknak a célállomásoknak a listájáról, amelyek felkeresését – egészen kivételes és elengedhetetlen indokoktól eltekintve – eddig semmilyen céllal nem javasolta. Hétfőtől megszűnt a brit kormány által a külföldi országokra májusban érvénybe léptetett zöld és sárga járványkockázati besorolás is – az utóbbiba tartozott Magyarország -, és csak a vörös kategória maradt meg.

Ugyancsak hétfő óta nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták. Ez azokra vonatkozik, akik az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából kapták meg mindkét adagot, vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból részesültek.

Október végétől a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás országokból Angliába utazók számára megszűnik az angliai érkezés utáni második napon elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges lesz.

Csütörtök esti tájékoztatásában a brit kormány ezt megerősítette, kiegészítve azzal az információval, hogy az angliai érkezés utáni gyorsteszt otthoni elvégzését a beutazók a gyorsteszt eredményéről készített fényképfelvétellel igazolhatják. A tájékoztatás megfogalmazása szerint ez “a minimális igazolási kritériuma” a gyorsteszt elvégzésének. Meg nem erősített londoni sajtóértesülések szerint Sajid Javid egészségügyi miniszter eredetileg azt pártolta volna, hogy az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzését az erre kötelezett beutazók élő videókapcsolaton közvetítsék a teszt eredményének igazolására hatóságilag felhatalmazott egészségügyi magánszolgáltatók valamelyikének.
Ez a csütörtöki kormányzati tájékoztatásban mindazonáltal nem szerepel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük